Narcisme & karma

Date

Hulp nodig?

Maak een afspraak
Home » Narcisme & karma
Karma en Narcisme werden de laatste jaren een veel besproken thema. In je omgeving ben je vast iemand tegengekomen die te maken heeft gehad met een narcistische of toxische relatie. Misschien ben je zelf het slachtoffer geweest van een narcist of opgegroeid bij een narcistische ouder.
Het internet staat er vol van en het wordt meer een meer een aanvaard scheldwoord.

Als je zelf slachtoffer werd van een narcist

Als je zelf slachtoffer bent van een narcist of jarenlang vastzat in een toxische relatie, heb je je ongetwijfeld afgevraagd wat jouw karma was en waarom juist jou dit overkwam. Die vragen brengen een storm van pijn met zich mee. Karma, de wet van oorzaak en gevolg, is een essentieel concept om te begrijpen in deze context.

Het gaat over het idee dat onze acties en keuzes in het verleden effect hebben op ons huidige leven. Het kan ons zelfs beïnvloeden door middel van relaties en situaties die we aantrekken. Een narcist is vaak afgesneden van zijn gevoelens en heeft een gebrek aan inlevingsvermogen. Dit betekent dat ze niet in staat zijn om op een empathische manier te reageren op anderen. Ze kunnen anderen beschadigen zonder zich bewust te zijn van de impact van hun acties, dit noemen we karma.

Dit gebrek aan emotionele verbinding kan verklaard worden door een dieperliggend probleem in hun psychologische en emotionele ontwikkeling. In dit artikel wil ik de werking van narcisme en karma voor zowel slachtoffers als daders uitleggen.

Is narcisme en het daaraan gekoppeld karma, een modeverschijnsel?

Mijn inzichten zijn gebaseerd op jarenlang observeren van mijn cliënten en hun interacties met hun omgeving.
 
We zien een enorme toename van informatie over narcisme op het internet waarop het lijkt alsof narcisme een modeverschijnsel lijkt. Steeds meer mensen realiseren zich, vooral nadat ze een relatie of vriendschap hebben beëindigd, dat ze mogelijk in een narcistische relatie zaten.
 
Het maakt niet uit of het gaat om een ouder, een vriendschap of een romantische relatie. Vanuit mijn perspectief kunnen we stellen dat we de afgelopen 2000 jaar hebben geleefd onder narcisme, maar nu hebben we meer kennis en kunnen we makkelijker breken dan pakweg 70 jaar geleden.
 
Zoals ik vaak in mijn artikelen heb benoemd, hebben we nu een verhoogd bewustzijn en kunnen we het fenomeen benoemen.

Waar komt het narcisme vandaan?

We moeten ons af vragen waar het narcisme werkelijk vandaan komt. Zeker als je er persoonlijk mee geconfronteerd werd. Je vraagt je wellicht af: “Waarom ben ik geboren in een gezin met een narcistische ouder? Of waarom trof ik juist die narcist aan?”

Het verstrikt raken in een narcistische of toxische relatie heeft vaak te maken met karma. Een karma dat je al voor je geboorte had besloten in te lossen. De sterke opkomst van narcisme, persoonlijkheidsstoornissen en autisme maakt deel uit van het Nieuwe Tijdperk.

In de overgang naar het nieuwe tijdperk, van het Vissentijdperk naar het Aquariustijdperk, verdwijnen langzaam aan onze emoties, hoewel we nog steeds diepgaand kunnen voelen. Terugkijkend op de afgelopen 2000 jaar, zien we een collectieve verschuiving. Gedurende deze tijd werden we gedwongen tot gehoorzaamheid en zelfverloochening om liefde te tonen.

Welke invloed hadden de kerken en machthebbers m.b.t. Narcisme?

Mensen met zelfkennis werden vervolgd en vermoord. Er waren slechts twee autoriteiten: de kerk en de machthebbers. Het gewone volk moest gehoorzamen en werd afhankelijk gehouden. Dit leidde tot verbindingen gebaseerd op macht, status en vermogen en we raakten steeds verder verwijderd van onze ware zelf.

Slechts een paar durfden zelfkennis te verkennen, ondanks het risico op de doodstraf. Het Vissentijdperk kenmerkte zich door veel bloedvergieten en moorden. Hierdoor ontstond veel karma, wat grote gevolgen heeft gehad voor volgende generaties. Eén van die gevolgen is emotionele afhankelijkheid, opgeslagen in het collectieve onderbewuste van onze vorige generaties.

Het kan zijn dat je in een bloedlijn bent geïncarneerd waar veel strijd was. Deze patronen herhalen zich vaak van generatie op generatie. Aan de andere kant kun je juist liefdevol zijn opgegroeid en toch in een moeilijke narcistische relatie zijn beland. Vaak duurt het lang voordat je beseft dat er iets ernstigs mis is in je relatie.

We zien ook een toename in hooggevoeligheid, wat nauw verbonden is met empathie. Hooggevoelige personen trekken vaak narcisten aan vanwege familiepatronen en gebrek aan zelfkennis. Wat is dan het leerproces?

Wat is mijn leerproces en karma in mijn verbinding met een narcist?

Het is essentieel om emotionele afhankelijkheid los te laten en te beseffen dat je de ander niet kunt veranderen, hoe hard je ook probeert. Uiteindelijk kunnen alle relaties met een narcist gezien worden als een kans om innerlijk sterker te worden en op eigen benen te staan.

Wil je erachter komen in welke ( familie) dynamieken je vast zit, maak dan een afspraak

Bekijk hieronder Spirituele ontwikkeling na een narcistische relatie


Meer artikelen

Spiritueel seminar 2024 

Het ontwaken van Tweelingzielen

In de 6e dimensie, katharen 2024

Dagen
Uren
Minuten
Seconden